Agyagmassza

Fazekas agyagok, kerámiai masszák. Különböző hőfokokra és színekben. Adalék nélkül ill. adalékokkal. Leggyakoribb adalék a samott. A samottliszt 0,2mm alattitól akár 6mm- es szemcseméretig terjedhet. A helyes választás függ a feldolgozási módszertől. A durva, 1mm-nél nagyobb szemcsék pl. már korongozásra vagy kisplasztikákhoz már nemigen alkalmasak. A kerámiai masszák általában plasztikus ill. nem-plasztikus komponensekre bonthatók. Minden alkotónak más-más szerepe van a feldolgozás ill. a végső kerámiai tulajdonságok szempontjából. A masszák csoportosítása többféleképpen lehetséges. Égetett színük szerint:
– színesre égők (vörös, barna, fekete …)
– fehérre égők.
Alkalmazott égetési technológia szerint:
– alacsony tüzű, earthenware, majolica, fazekas…masszák (ált. 900-1100C)
porózus termékek, égetési zsugorodásuk csekély
– magastüzű masszák: stoneware, halfporcelain, porcelain, kőedény…   masszák (ált.1100-1320C), féltömör ill. tömör termékek, ált. 8% alatti vízfelvétellel és nagyobb 8-15% körüli zsugorodással
Nedvességtartalmuk szerint:
– száraz porok, öntőföldek, öntőmasszák….stb.
– félszáraz granulátumok
– nedves, plasztikus masszák pl. korongozásra, lapnyújtásra, préselésre, gyurmázásra, modellezésre…stb. alkalmas.
A teljesség igénye nélkül.

1–9 / 13 találat