Lüszterek

Égetési tartomány

Porcelán, kőedény, és kőcserép: 650-820°C.
Üveg és ólomüveg: 480-630°C.

Nemesfémtartalom

6% alatt vagy teljesen nemesfémmentes.

Általános ismertető

A lüszterek szerves oldószerekben oldott fémvegyületek. Kiégetés után egy nagyon vékony réteget képeznek (kb. 0,1μ), amelynek kopásállósága nem éri el a legtöbb kerámia festéknél vagy nemesfém preparátumnál szokásos értéket. Néhány lüszter azonban ellenálló a mosogatógép hatásának. Sima felületekre magas fényű, fémes irizáló színhatást eredményeznek.
A lüszterek alkalmasak porcelán, kőcserép, üveg és más szilikát alapú tárgy dekorálására. Az ecsettel vagy fújással felhordható lüsztereken kívül kaphatóak paszták szitanyomásra és matricákhoz, valamint lüszterek pecsételéses eljáráshoz.
Az ecsettel vagy fújással felhordható lüszterek csupán viszkozitásukban különböznek a különböző hígítóolaj adalékolás miatt.

Lüszterek

Alkalmazás

Ecsettel történő felhordás

1. Először is a dekorálandó tárgyat gondosan meg kell tisztítani (pl. portól és zsíroktól), mert minden szennyeződés a dekor károsodásához vezet.

2. A lüszter felhordásához finom szőrű ecset használatát alánljuk.
A lüsztert nem lehet egyenletesen felfesteni, sokkal inkább “futnia” kell a tárgy felületén, mert így kapunk egy sima, csillogó felületet kiégetés után.

3. Szárítás: a szárítási idő függ a környezeti klímától és a lüszter rétegvastagságától. A dekorált tárgyakat óvni kell a portól beégetés előtt. Általában ajánlott a kész darabokat száradás után a lehető leggyorsabban kiégetni.

Felhordás szórással

A kiválasztandó porlasztó átmérő függ a dekorálandó tárgy nagyságától.
Ökölszabályként érvényes:

Tárgy Porlasztó átmérő Nyomás
Kis tárgy 0,2-0,4 mm 3,0 bar
Nagy tárgy 0,8-1,0 mm 3,5 bar

A helyes szórási távolságra nincs egyértelmű javaslat, ezt egyénileg kell próbákkal megközelíteni. Lényeges a dekorálandó tárgy egyenletes bevonása, a lehető legkevesebb szórási veszteséggel.
Ha a lüsztereket kerámia csempékre használjuk, a máztól függően gravírozáshoz hasonló színárnyalati eltérések léphetnek fel. Ha egy meghatározott színárnyalatot kell elérni, ajánlatos égetési próbákat elvégezni a termelés megkezdése előtt, vagy egy esetleges mázváltásnál.

Hígítás

Esetenként, de különösen a felszórásra szánt lüsztereknél a preparátumok hígítása szükséges.

A hígítási fok függ az alkalmazási módtól, 20 és 200% között változhat pl. a leheletvékony szórt lüsztereknél. Általában a vevőnek kell a tesztet elvégeznie, mert az eredmény lüszterenként eltérő lehet.

Keverhetőség

A lüszterek keverhetők egymással. Előfordulhat azonban előre nem láthatóan jelentős színváltozás is, különösen ha nemesfém tartalmú, és nemesfémeket nem tartalmazó lüszterpasztákat kevernek. Narancs vagy barna színű lüszterek keverését nemesfém tartalmú lüszterekkel nem tanácsoljuk, mert eredményként piszkos színárnyalatokat kapunk.

Összeférhetőség festékekkel és nemesfém preparátumokkal

Az összeférhetőség meghatározott színtestekkel és nemesfém preparátumainkkal elvileg lehetséges. Ügyelni kell azonban arra, hogy a világos, különösen a fehér színek a nemesfém tartalmú lüszterekkel kéktől a bíborig terjedő elszíneződést adhatnak.

A termékeinkre vonatkozó adatok megfelelnek a jelenlegi ismereteinknek és tapasztalatainknak. Az átvevő dolga, hogy az esetenkénti alkalmazási célra való alkalmasságot megvizsgálja. A hibás termékek kiküszöbölése érdekében az alkalmazónak kell kipróbálni és megállapítani a preparátumokról, tekintettel a feldolgozásában résztvevő többi anyagra, hogy a tervezett eredmény elérhető-e.

Videó

Lüszter felhordása ecsettel:

Reméljük sikerült kedvet kapni a lüszterek gyönyörű világához és ezzel is bővíteni a lehetőségeket.

IDE kattintva megtekinthet néhány általunk forgalmazott lüsztert.