Ha az öntőmassza öntés mellett döntünk, akkor szükségünk van gipsz öntőformákra. Ahogy korábban írtuk ez lehet akár egy darabos öntőforma, de lehet akár kettőnél többdarabos gipszforma is.

Ha már rendelkezünk gipsz öntőformával, tovább léphetünk a következő fejezetre: amikor a kerámia öntőmasszát a gipszformákba öntjük.

Amire szükségünk lehet a munkafolyamat során:

  • Keverőedények és szerszámok
  • Kerámia öntőmassza (Ennek azon fajtája, amely kategóriában dolgozunk)
  • Folyósító
  • Szűrő
  • Gipsz öntőforma
  • A gipsz öntőformát összeszorító eszközök (gumiszalagok, gumipók, spanifer, stb.)

Fontos! Ügyeljünk arra, hogy a gipsz öntőforma mindig teljesen száraz és zsírmentes legyen. Ugyanis, ha a gipszünk nedves, akkor a szívóképessége csökken, ezáltal a gipszből kivett test egyenetlen vastagságú, vagy akár helyenként túlságosan vékony, hibás lehet. Ha viszont száraz, akkor jó szívóhatással rendelkezik a gipszünk, ezáltal szép egyenletes agyagtestet kapunk.

Ha ez rendben van, és megvannak a szükséges eszközök, bekeverhetjük az öntőmasszát a gyártó által előírt keverési aránnyal.
Vannak öntőmasszák, amelyek atomizált változatai tartalmazzák a folyósítót, de vannak olyanok is, amelyek csupán porított változatúak, amihez szükségeltetik némi folyósító hozzáadása a keverékünkhöz. Változó, hogy mennyi folyósító hozzáadása javasolt az adott öntőmasszához.

Erre ugye azért van szükségünk, mert az agyag és a víz között kémiailag nem jön létre kötés, a folyósító az, aminek köszönhetően a két anyag kapcsolatba lép egymással.

Viszonyítási adat:

Például az általunk forgalmazott 9010CCF fehér öntőmassza 100Kg mennyiség bekeveréséhez szükség van körülbelül 33-34l vízre és 4dl folyósítóra. Körülbelül ez lesz az a keverék, amelynek a litersúlya megadja a gyári javasolt értéket: a 1700-1750g-ot.

A litersúly az, amikor a bekevert öntőmasszából kimerünk 1 litert, aminek a megmért tömege 1700g és 1750g körül mozog, ha jól dolgoztunk.

Ha ezzel rendben vagyunk, és a gipszünk is alkalmas állapotban van az öntésre, valamint a gumiszalagokkal összefogtuk, hogy az öntőmasszánk ne folyjon ki, szűrjük meg a keveréket (Ha nem kevertük el megfelelően az öntőmasszát, akkor ezzel kiszűrhetjük a nagyobb csomókat).

Következhet az öntés.

A jól teleöntött gipszformában a masszát csupán pár percig kell tartani, ugyanis a száraz gipsz azonnal elszívja a nedvességet az öntőmasszától. Egzakt számot mondani kár lenne, függ a formánktól, függ attól, hogy milyen vastag falat szeretnénk az agyagtárgyunknak, stb.. Ezeket ki kell tapasztalni az adott formához viszonyítva.

Ahogy kiöntöttük a felesleget a gipszformából, egy kicsit még benne hagyjuk, majd finoman kicsúsztatjuk vagy formától függően óvatosan szétszedhetjük a gipszformát, ami után jöhet a szárítás, majd égetés.

Hogy vizuálisan is megtapasztaljuk a munkálatot, tekintsük meg a következő videót:

Kedves Vásárlónk!

Új akciók a Ceramic Centerben!

Agyagmasszák, mázak szenzációs áron érhetőek el visszavonásig, vagy a készlet erejéig!

Akciós termékeinket a következő linkre kattintva érheti el: KLIKK.

Ceramic Center