Rövidesen elérkezünk ismét a Húsvéti ünnepekhez, amelyhez a hagyományokhoz illően, a gyerekeknek, illetve dekorációnak dísztojásokat készítenek.

A Húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, amely Jézus feltámadását ünnepli.
A nem keresztények is ünnepelnek; valamilyen formában az emberek megünnepelték a tavaszt, a természet újjászületését.

A tojást, mint a termékenység, az élet és az újjászületés szimbólumát, minden vallásban megtaláljuk. A Nap tiszteleteként a kínaiak már 5000 évvel ezelőtt a tojást pirosra festették. Az egyiptomiaknál volt egy Istennő, akinek a neve lefordítva Ös – tojást jelent. Akkoriban neki köszönték meg az emberek az életerőt. Valamikor a tojásfestés pogány szokás volt és ebből Kr. u. 200 körül a rómaiak keresztény hagyományt teremtettek. A tojás nem más, mint Jézus feltámadása által hirdetett élet szimbóluma. A piros pedig a mártírok vérét, a Napot valamint a szerelmet jelképezi.

Az egyik verzió szerint a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap a pogány hagyomány szerint Ostra istennő napja volt, a tavasz ünnepe. A húsvét angol Easter, vagy német Oster elnevezése a germán tavaszistennő Ostra nevéből ered. Ostrának a legenda szerint volt egy különleges madara, amely színes tojásokat tojt. Egy napon az istennő a madarat a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta, azóta tojnak a nyulak színes tojásokat.

A húsvéti tojás karrierje valószínűleg a középkorban kezdődött. Akkoriban volt szokás a bérleti díjat és az adót tojás, tyúk és nyúl formájában megfizetni, méghozzá Húsvét idején. Ebből az „adótojásból“ vált később a húsvéti tojás, amit csak a reformáció után dugtak el a gyerekeknek megkeresés céljából.

Forrás: Antalvali.

Folytatva ezt a szép hagyományt, ezúttal egy szép nagy dísztojás korongozását hoztuk el Önöknek.

Ha a tojásalap elkészül, ahhoz már csak a mi képzelőerőnk szab határt, hogy hogyan is tudjuk őket a saját ízlésünkhöz díszíteni.

A korongozógéppel előállított alapból, különböző szerszámokkal készíthetünk szép gyertyatartót, a különféle effekt mázakból gyönyörű mintákat készíthetünk, így igazán egyedi dísztárggyal ékesíthetjük az otthonunkat.

Sok sikert kívánunk az elkészítéséhez! 🙂